
Léto přináší lehčí jídla, nižší účty ale ne. Ceny obědů totiž opět rostou
05.08.2025
Leckdo by si mohl pomyslet, že dietnější letní pokrmy budou nejen méně náročné na přípravu, ale i pro peněženku… Čtěte dále a zjistěte, že tomu tak není.
Oběd pod 200 Kč? Spíše vzácnost
Průměrná cena oběda v českých restauracích dosahuje v létě 197 korun. Ještě na jaře to bylo 194 korun. Vyplývá to z dat o platbách stravenkovými kartami Pluxee. V Jihočeském kraji dokonce se průměr dotknul 212 korun. Nad hranicí 200 korun se drží i dalších pět krajů. Naopak nejlevněji se obědvá na Vysočině, kde se průměr pohybuje kolem 170 korun.
Hlavním důvodem zdražování je sezónní změna nabídky. Restaurace častěji zařazují lehčí jídla z čerstvých a lokálních surovin, které jsou ale dražší. Tereza Knířová ze společnosti Pluxee konstatuje: „Po mírném jarním zklidnění přišel znatelnější růst cen. V červnu byl ale mírně korigován, výrazně zlevnit si ale restauratéři nemohou dovolit.” A rovnou vysvětluje, proč tomu tak je: „Provozovatelé restaurací se musí vyrovnat s vyššími cenami surovin, energií, současně však musí reagovat také na změnu v poptávce během letních měsíců.”
Letní menu podle restaurací
Z restaurací mizí těžké omáčky s knedlíky a nahrazují je saláty, grilované ryby nebo jídla inspirovaná přímořskou kuchyní. „Přidáváme spíš lehká a svěží jídla, zařazujeme saláty. Naopak vynecháváme třeba těžké omáčky s knedlíky,“ popisuje Aneta Sus Zajíčková, provozní restaurace Radegastovna Na náměstí v centru Ostravy.
Přes léto je poptávka rovněž po jídlech ze světových kuchyní, tedy přesněji těch přímořských. Stále oblíbenější je tak mezi Čechy třeba řecký gyros nebo na grilu připravené ryby. Své příznivce mají i mořské plody, které se na letních jídelníčcích objevují i v tuzemských restauracích. Stálicemi jsou pak zástupci asijských jídel, která se rovněž vyznačují lehkostí. Oblíbený je také třeba poke bowl. 'Poke' znamená 'krájet na kousky'. Jelikož domovinou tohoto jídla je Havaj, je jasné, že v originále jsou jeho základem kousky čerstvých ryb. Stejně dobře je ale mohou nahradit kousky kuřete, zelenina nebo třeba tofu.
Letní měsíce se promítají i do nabídky nápojů. Na nápojových lístcích tak obvykle najdete například ovocem ochucenou vodu, svěží domácí limonády či ledové čaje, stejně tak čepované míchané pivní nápoje. Pro milovníky kávy pak nechybí její ledové varianty jako je frappé či cappuccino freddo.
Ušetřete peněžence díky Pluxee stravovacími benefity
Pluxee je globálním lídrem v oblasti zaměstnaneckých benefitů. V České republice spolupracuje s více než 12 000 firmami. Pomáhá motivovat zaměstnance a zlepšovat firemní kulturu prostřednictvím inovativních benefitů. Kromě toho poskytuje daňově výhodné řešení pro stravování zaměstnanců. Zjistěte, jak ušetřit výdaje za stravování v restauracích a stravovacích zařízeních na našich stránkách o stravenkách.
Autor: Veronika Kocian