Blog

Image
karta pluxee

HR tipy a inspirace

Limit pro volnočasové benefity na rok 2025

Benefity jsou jedním ze střípků do celé mozaiky spokojenosti zaměstnanců. Ovšem jedním z těch důležitých, zvláště pokud je řeč o volnočasových benefitech. Nová legislativa je od ledna 2024 zastropovala, limit se ale bude valorizovat. Jeho nová výše pro rok 2025 je už známá, bude o téměř 1300 korun vyšší.

Přečtěte si více
Image
Kulturní podzim? Máme pro vás zaručené tipy

Čerpání benefitů

Co kromě zbarveného listí, přeháněk a krátících se dnů neodmyslitelně patří k podzimu? No přeci kultura! Navštívit divadelní představení, zhlédnout nové filmy nebo si zatančit na koncertě? Máme pro vás tipy, kam zajít s rodinou nebo přáteli a zároveň ušetřit za lístky a vstupenky. Jediné, co k tomu budete potřebovat jsou volnočasové benefity od Pluxee.

Image
banner_legis

Legislativa

Podle dat Exekutorské komory je nyní v exekuci více než 627 tisíc fyzických osob v České republice.[1] Toto číslo sice dlouhodobě klesá, ale stále je to vysoké číslo. Zaměstnanci s exekucemi tak nejsou v dnešní době žádnou výjimkou. Obzvláště v některých typech provozu je exekuční zatížení časté a zaměstnavatelé se této agendě nevyhnou. Může být obtížné takové pracovníky finančně motivovat či ocenit, protože některé výhody mohou být při nejmenším částečně exekuovány, a zaměstnanci je tak nepocítí v plném rozsahu. Vhodným nástrojem mohou být stravenky či stravenková karta, na které se exekuce nevztahuje.

Image
banner_legis

Legislativa

V rámci zaměstnaneckého stravování došlo k významným daňovým změnám, přibyly nové formy příspěvků na stravování a změnila se daňově optimální hodnota příspěvku na stravování. Jaké mají zaměstnavatelé od roku 2024 možnosti v rámci závodního stravování?

Image
platba kartou

HR tipy a inspirace

Mírný, ale setrvalý růst. Tak by se dal charakterizovat trend ve vývoji cen obědů již od loňského roku. Oproti minulosti se však zásadně promíchalo pořadí, speciálně v létě. První příčka patří od června Jihočeskému kraji. V srpnu zde průměrná cena oběda přesáhla částku 213 korun. Praha je s cenou 200 korun až šestá. Celkově je průměrná cena zhruba 195 korun. Vyplývá to z transakcí stravenkovými kartami společnosti Pluxee, největšího poskytovatele benefitů v ČR.

Image
banner clanek Darek

Čerpání benefitů

Zdá se, že Vánoce jsou ještě daleko, ne však pro firmy. Ty po letních prázdninách začínají přemýšlet a objednávat vánoční dárky pro obchodní partnery. Pokud chcete udělat upřímnou radost všem obdarovaným, máme pro vás zaručený tip, který je navíc snadný na realizaci.

Image
skola

Čerpání benefitů

Začátek školního roku a Vánoce jsou pro rodiny s dětmi dvě finančně nejnáročnější období. Seznam věcí, které je potřeba zajistit před návratem dětí do škol bývá obvykle velmi dlouhý a také finančně náročný. Pokud však máte k dispozici volnočasové benefity od Pluxee, můžete ušetřit i tisíce korun.

Image
paragraf

Legislativa

Řada zaměstnavatelů poskytuje svým bývalým zaměstnancům, kteří jsou ve starobním nebo invalidním důchodu, zvýhodněné stravování. Od ledna 2024 však novela zákona o daních z příjmů podmínila osvobození zvýhodněného stravování výkonem práce alespoň 3 hodiny. Aktuální novela zákona se snaží tuto situaci u bývalých zaměstnanců napravit.

Image
recyklace

CSR

Již čtvrtým rokem motivujeme k recyklaci benefitních karet. Třikrát jako Sodexo, letos ale poprvé jako Pluxee. Na začátku roku jsme opět vyzvali držitele našich plastových benefitních karet, aby je vrátili. Výsledkem je rekordních 11 072 vrácených karet, které tak najdou další využití. Navíc z každé vybrané karty věnujeme 10 Kč Nadaci Partnerství, která v rámci programu Sázíme budoucnost vysazuje stromy po celé republice.

Image
czechitas

CSR

Ještě do 24. 7. se mohou ženy hlásit na Digitální akademie Czechitas a také o stipendia z Nadačního fondu této organizace. Na stipendia daruje jeden milion korun každý rok také společnost Pluxee, největší poskytovatel zaměstnaneckých benefitů v ČR, ve spolupráci s nadací Stop Hunger. Deset znevýhodněných žen tak může každý rok studovat IT akademie zcela zdarma a otevřít si dveře do světa IT a nových pracovních příležitosti.

Image
terminál

HR tipy a inspirace

Ceny obědů v prvních pěti měsících letošního roku mírně kolísaly, v některých regionech klesaly. Oproti minulosti se však zásadně promíchalo pořadí. Praha s průměrnou cenou oběda 198,20 Kč v květnu držela až pátou příčku. Předstihl ji dokonce i Ústecký kraj. Prvenství patří Středočeskému kraji s průměrnou cenou oběda 207,53 Kč. Vyplývá to z transakcí stravenkovými kartami společnosti Pluxee, největšího poskytovatele benefitů v České republice.

Image
paragraf

Legislativa

Ačkoli takzvaná velká novela zákoníku práce nabyla účinnosti již od 1. října 2023, respektive 1. ledna 2024, nebude určitě na škodu zopakovat si některé novinky, které tato novela přinesla ve vztahu k dohodám o pracích konaných mimo pracovní poměr.

Image
platba stravenkovou kartou

HR tipy a inspirace

Dobám, kdy zaměstnavateli stačil jeden univerzální balíček benefitů, nenávratně odzvonilo. Ve firmách se nyní potkává hned několik generací, z nichž každá vyrostla v jiné době, má jiná očekávání a priority. Zaměstnavatelé tomu musí přizpůsobit své strategie. Mimo jiné i v oblasti zaměstnaneckých benefitů. Zde si totiž každá generace zakládá na něčem jiném. To ukázal i aktuální průzkum postojů k benefitům, který pro společnost Pluxee, stejně jako v letech 2022 a 2023, zpracovala agentura Ipsos. Kromě postojů zaměstnanců ovšem ve změnách určitou roli sehrála také nová legislativa.

Image
Letní čtení s Gradou

Čerpání benefitů

Léto je tady! Podívejte se s námi na pár knižních tipů ke čtení od Nakladatelského domu GRADA, které se Vám v letních dnech můžou hodit. Navíc zde můžete najít potřebnou nápovědu pro odpověď na soutěžní otázku, která probíhá v aplikaci Pluxee účet.

Image
Kam letos vyrazit na dovolenou s benefity

Čerpání benefitů

Léto se kvapem blíží a mnoho z nás už začíná plánovat dovolené. Ať už dáváte přednost tuzemsku nebo zahraničí, máme pro vás tipy, které vám pomohou vybrat si dovolenou přesně podle vašich představ. Pokud máte navíc volnočasové benefity od Pluxee můžete ušetřit tisíce korun.

Image
Propadlé stravenky pomáhají

CSR

Začátkem roku jsme vás již počtvrté vyzvali, abyste nám vrátili papírové stravenky Gastro s propadlou platností. Během necelých dvou měsíců se díky vám podařilo vybrat zpět propadlé stravenky v hodnotě 143 683 tisíc korun. Pluxee poskytne finanční dar ve stejné výši České federaci potravinových bank.